USHER HALL, EDINBURGH

Usher Hall, Edinburgh

PROJECT DESCRIPTION

The 100-year old Usher Hall was recently renovated and extended to provide improved visitor facilities, including a curved foyer and refreshment area on the side of the circular building.

OUR ROLE

The curved extension meant the supporting walls were also curved, resulting in some critical tolerances. The chosen solution was to use several architectural precast beams, with precast roof planks and topping. The support of these beams had to satisfy an architectural requirement of ‘no visible supports’. To achieve this, TSS telescopic connectors were cast into the ends of the beams. The size of the TSS connectors meant they could be fitted (on edge) within the slender precast elements (see photo below).

OUTCOME

No corbels or any other supports were needed, resulting in a roof structure which appears to be floating on air. The deployment of TSS connectors into receiving recesses in the walls allowed adequate tolerance for the curved layout. Given that TSS connectors are conventionally used for staircase construction, this was an early example of using telescopic connectors for unusual applications, to dramatic effect.

Share This